Tarragona Federal

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

A conseqüència de la desaparició de La Senyera Federal. Porta-vèu de la Joventut Republicana Federal, el comitè dels federals va decidir la publicació del setmanari Tarragona Federal a partir de l'1 d'abril de 1920. La seva aparició o desaparició va lligada a les circumstàncies polítiques o a la proximitat d'eleccions. Així es converteix per primera vegada en diari, el febrer de 1914, amb motiu de la defensa de la Candidatura Republicana Federal per a diputats a Corts de Julià Nougués Subirà, Marcel.lí Domingo i Sanjuán i Jaume Carner.

Després que Julià Nougués guanyés les eleccions, en l'edició del dia 10 de maig del mateix any manifesten que, atesa la victòria aconseguida, esperen poder mantenir la publicació del diari, ja que de los ocho mil votantesbien podían quedar en la circunscripción mil suscriptores, però els seus càlculs es demostren infundants i la publicació torna a convertir-se en setmanari, en qualitat d'òrgan d'expressió del partit en l'àmbit de la premsa. Com a setmanari es publica fins l'any 1919.

Finalitzada la dictadura militar, torna a aparèixer el 30 de maig de 1930 com a setmanari i un any més tard, el 12 de maig de 1931, es converteix novament en diari demanant la col·laboració de tots aquells que, sentint-se republicants, desitgin la República Federal preconitzada per en Pi i Maragall.

Els problemes econòmics no van tardar a forçar al Centre Republicà Democràtic Federal a nomenar una comissió per tal d'estudiar la situació del diari. El dia 30 de setembre, en una nota titulada A la fi d'una etapa, exliquen: No ens despedim. Tan sols s'obre un parèntesi en la nostra relació periodística amb l'opinió, que limitarem al menys temps possible (...). La publicació de Tarragona Fderal com a diari se suspèn amb la intenció de reprendre-la el més aviat possible, cosa que ja no succeirà, y novament esdevé setmanari.

Referències i fonts

  • Llibre 200 anys de premsa diària de Catalunya (Fundació Caixa de Catalunya).

Autors i contribuents - Sroje (Usuari)