Llibertat (diari)

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Diari Llibertat, portada del 01/09/1936

Front Popular es pot considerar el primer diari editat pel Front Popular Antifeixista una vegada començada la guerra civil, fent excepció de l'últim número de Catalònia (22 de juliol de 1936, número 299), que, retingut pel Front Popular Antifeixista, va substituir el seu subtítol "Diari d'avisos i notícies" pel de "Portantveu del Front Popular d'Esquerres".

En les seves pàgines es troben bàsicament notícies de la guerra, en especial dels fronts d'Aragó, i consignes contra el feixisme. A partir del número 17 passarà a anomenar-se Front Anti-Feixista. En el primer número, en una nota titulada "Canvi de nom del nostre periòdic" explica els motius d'aquest canvi:

« Avui, l'organ dels lluitadors anti-feixistes surt amb un nom més adequat a la seva significació. Aquest canvi obeeix a la unificació del Front i està fet d'acord amb el Comitè Central de la lluita Anti-feixista  »

—Front Anti-Feixista

Estava destinat a les tropes tarragonines que lluitaven en els fronts d'Aragó.

El Frente Anti-Fascista té les mateixes característiques que el Front Anti-Feixista i estava destinat als soldats que lluitaven en els fronts d'Aragó de parla castellana.

Desapareix perquè:

« Hoy, que hemos podido constatar, que llegan periódicamente a vuestras manos diarios, es decir, prensa, sin interrupción también, de Madrid y de Barcelona, como de esta ciudad, y de otras poblaciones (...) reconociendo que nuestra finalidad está cumplida, cesamos nuestra misión periodística que con carácter accidental hemos venido acometiendo esta desinteresada empresa, con la satisfacción del cumplimiento del deber  »

—Front Anti-Feixista

A partir del número 35 torna a canviar el títol de Front Anti-Feixista pel de Lliberat. Llavors, a més de publicar notícies dels fronts d'Aragó com en els casos anteriors, també inclou notícies locals (esportives, teatrals, econòmiques, polítiques, marítimes, notes oficials, successos) i informació nacional i estrangera. També s'hi publiquen col·laboracions de Lluís de Salvador, Josep Alomà o Ricard Garriga i alguns treballs de Rovira i Virgili.

El 5 d'octubre de 1937 només es publiquen dues pàgines i, al final del mateix mes, se substitueix el tipus de paper per un altre de qualitat inferior en no poder disposar del que s'estava utilitzant fins aleshores. A partir del numero 494 passa a ser setmanal, ja que li manquen els elements indispensables per a continuar sortint diàriament, desapareixent definitivament el 25 d'octubre de 1938 (número 502).

Autors i contribuents - RaulETISurv (Usuari)