Jocs Mediterranis Tarragona 2017

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tarragona 2017
XVIII Jocs Mediterranis
Fitxer:T2017vertical+edicio_p.jpg
LemaPreparats per fer història
UbicacióTarragona
AdreçaEspai Tabacalera - Av. Vidal i Barraquer s/n - Magatzem 1, 3a planta 43005
Web oficialhttp://www.tarragona.cat/tarragona-2017


Contingut

Els Jocs Mediterranis i la seva història

Els Jocs Mediterranis són una competició de caràcter poliesportiu que s’organitza en el marc del moviment olímpic i amb el reconeixement del Comitè Olímpic Internacional (COI).

Estan classificats dins dels anomenats Jocs Regionals i els conformen els països que envolten el mar Mediterrani. Se celebren cada quatre anys. La primera edició va tenir lloc l’any 1951 a Alexandria, Egipte, de la mà de Mohamed Taher Pacha i des d’aleshores s’han organitzat 17 edicions dels Jocs. L’any 1955 es van celebrar a Barcelona. Tarragona serà la ciutat més petita que mai ha organitzat uns Jocs Mediterranis.


Fitxer:Tarragona-Mediterranean--Games.jpg

La candidatura

Va ser l’any 2007 quan Tarragona va prendre la decisió d’optar a l’organització dels Jocs Mediterranis. La proposta va ser aprovada i recolzada pel Ple de l’Ajuntament de Tarragona, el Comitè Olímpic Espanyol, el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya, el Parlament de Catalunya, les dues cambres de representació política de l’Estat espanyol, el Senat, el Congrés dels Diputats i el Consell de Ministres del Govern espanyol.

Ubicació seu

Durant els anys de preparació de la candidatura s’hi van adherir més de 37 municipis. També les entitats esportives, culturals i socials s’hi van pronunciar a favor de donar-li suport incondicional.

Tarragona va presentar un dossier de candidatura dels Jocs on figurava una exhaustiva proposta organitzativa. Aquest dossier va servir per defensar la candidatura de Tarragona a la ciutat turca de Mersin, on es van celebrar els darrers Jocs Mediterranis.

Finalment, no va ser fins el 15 d’octubre de 2011 quan en sessió del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) a Mersin, Tarragona va ser escollida com a seu dels XVIII Jocs Mediterranis del 2017.


Tarragona 2017. El projecte

Països participants

La participació en uns Jocs Mediterranis s’estableix a través dels comitès olímpics de cadascun dels països membres que conformen el Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM).

En la XVIII edició dels Jocs Mediterranis, participaran vint-i-quatre països:

 • Àfrica: Argèlia, Egipte, Líbia, Marroc i Tunísia.
 • Àsia: Líban i Síria.
 • Europa: Albània, Andorra, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Eslovènia, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Antiga República Iugoslàvia de Macedònia, Malta, Mònaco, Montenegro, República de Sèrbia, Sant Marino, Turquia i Xipre.

Seus i disciplines

Els Jocs Mediterranis Tarragona 2017 se celebraran del 30 de juny al 9 de juliol en 16 municipis seu: Altafulla, Barcelona, Calafell, Cambrils, Castelldefels, Constantí, El Morell, El Vendrell, Pobla de Mafumet, Reus, Salou, Selva del Camp, Tarragona, Torredembarra, Valls i Vila-seca.

En total es realitzaran 36 disciplines esportives i més de 200 proves repartides entre els 16 municipis seu:


Llegat

Tarragona organitzarà uns jocs completament adaptats a la situació econòmica actual. Seran uns jocs austers però modèlics, amb iniciatives del territori i amb una continua recerca de nous models d’organització.

Els Jocs en els deu dies de competició portaran a Tarragona i el seu territori:

 • 4.000 esportistes de 24 nacionalitats diferents.
 • 1.000 jutges i representats de les Federacions internacionals i Comitè Internacional dels Jocs.
 • 1.000 periodistes d’arreu del món.
 • 3.500 voluntaris per cobrir les necessitats d’organització.
 • Més de 150.000 espectadors.

L'estructura organitzativa també tindrà una repercussió en l’àmbit laboral local:

 • Més de 3.000 llocs de treball indirectes
 • 70 – 80 professionals directes en l’estructura organitzativa dels Jocs

La celebració dels Jocs permetran a Tarragona aglutinar al voltant de l’esport tots els estaments de la ciutat. Des de l’Ajuntament en totes les seves àrees de gestió, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i en especial les entitats esportives de la ciutat treballaran conjuntament per facilitar una organització dels Jocs modèlica i que deixi un llegat que vagi molt més enllà de la vessant esportiva:

 • Més i millors instal·lacions esportives
 • Millores en la xarxa de transport
 • Augment de la capacitat hotelera
 • Creació de llocs de treball
 • Expansió de la pràctica esportiva
 • Augment de les subvencions a la pràctica esportiva per part de les administracions públiques
 • Augment de la inversió privada i el patrocini esportiu
 • Millora del posicionament internacional de Tarragona i el territori
 • Impuls del turisme esportiu
 • Dinamització cultural del territori
 • Formació i consolidació d'una xarxa de voluntaris

L’augment de pràctica esportiva consolidarà la línea dels últims anys que ha adoptat el Patronat d’Esports de Tarragona respecte a la gestió dels equipaments esportius municipals. Una oferta a l’abast de tothom amb noves instal•lacions esportives adequades a les necessitats dels ciutadans.

Voluntaris

El voluntariat dels Jocs serà una peça fonamental i imprescindible per l’èxit organitzatiu de la competició. Està previst que els Jocs Mediterranis Tarragona 2017 requereixin la col•laboració d’un total d’uns 3.500 voluntaris.

El 23 d’abril del 2012, coincidint amb la diada de Sant Jordi, es va iniciar el procés de captació de voluntaris a través d’un qüestionari a la pàgina web dels Jocs.

Fes-te voluntari


A mitjans de l’any 2014, és a dir, en poc més d’un any des de l’obertura de la borsa de voluntariat, Tarragona 2017 ja compta amb l’elevada xifra de més de 2.300 voluntaris.

Durant el procés d’inscripció a la borsa, el voluntari pot escollir les seves preferències de col•laboració entre les grans 11 àrees de participació voluntària definides pel Comitè Organitzador: atenció al públic, acreditacions, allotjament, tècnic esportiu, màrqueting i promoció, premsa i comunicació, protocol i cerimònies, serveis sanitaris, suport al voluntari, transports i tecnologia.

L'Anella Mediterrània

L’Anella Mediterrània, un dels epicentres dels Jocs, estarà situada a Campclar i acollirà les cerimònies d’inauguració i clausura. Per fer-ho possible, es contempla una reforma de les instal•lacions esportives existents a la zona i la construcció d’un Palau d’Esports per a capacitat de 5.000 espectadors, una piscina olímpica de 50 metres descoberta (construïda a partir de la piscina de 25 metres actual) i un estadi d’atletisme provisional amb capacitat per uns 15.000 espectadors, el qual està previst que aculli les cerimònies d'inauguració i clausura dels Jocs. També està previst remodelar el velòdrom actual i la pista d'atletisme ja existent, la qual es convertirà en l'espai d'entrenament i escalfament per esportistes. Finalment es realitzarà també una ordenació general de la zona de Campclar per delimitar les zones d'esportistes i espectadors i oferir uns serveis òptims a tots ells.

Fitxer:Localització Anella.jpeg

Terrenys on s'ubicarà l'Anella Mediterrània


Fitxer:Recreació.jpeg

Recreació virtual de l'Anella Mediterrània


Fitxer:60a52cfa-f101-4cca-a290-ec8632bb412c.jpeg

Simulació de la cerimònia inaugural o de clausura

L'Anella despréss dels Jocs

El projecte també contempla quin serà l'ús de les instal·lacions de l'Anella un cop finalitzats els Jocs. D’una banda, les grades de l’estadi d’atletisme es desmuntaran per convertir la instal·lació en un camp de rugby que mantindrà els vestidors i l’espai suficient per tornar a ampliar la seva capacitat en el cas que s’hagués d’acollir alguna nova competició. De l’altra, les grades de la piscina de 50 metres (amb capacitat per uns 3.000 espectadors) també es desmuntaran per tal de cobrir la instal·lació i disposar d’una piscina coberta després dels Jocs.

Fitxer:Abans.jpeg Fitxer:Després.jpeg


Comparativa de l'Anella durant i després dels Jocs


Enllaços externs

Autors i contribuents - Jac (Usuari), Pvm (Usuari), Tarragona2017 (Usuari), Telecentres (Expert)