Casa Joaquima Bru Rosell

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Casa Joaquima Bru Rosell
Data començament1876
EstilEleclecticisme
AutorPere Bassegoda
AdreçaRambla Nova 20

Edifici cantoner que té actualment dues façanes de les tres originàries. Dissenyat pel mestre d'obres de Barcelona Pere Bassegoda el 1876. És un dels millors exemples de l'anomenat estil eclèctic a la Rambla Nova, ja que en l'ornamentació es recorre a elements historicistes de llenguatge clàssic, italianitzants, orientalitzants i renaixentistes.

Façana Casa Joaquima Bru Rosell
En el tractament de la façana i en les proporcions del pis principal veiem que es tracta d'un habitatge de l'alta burgesia. La composició de la façana principal, els baixos i l'entresòl estan perfectament definits per la utilització d'un material diferent per al paràmetre, pedra de llisós procedent del rebaix de la Rambla. El ritme marcat per les obertures és ascendent. Destaca el treball exquisit de pedra de llisós en les motllures de les portes, lleixes i mènsules. El coronament de l'edifici és una cornisa que descansa sobre una successió de mènsules, a la part de dalt hi ha dos frontons triangulars als extrems rematats amb tres antefixes i un ampit amb dos pilars també rematats amb antefixes. Els balcons són de ferro fos, similars a la Casa Padrines (Rambla Nova, 57).

La façana lateral conserva les mateixes proporcions que la de la Rambla Nova, però les decoracions són més sintètiques i s'ha prescindit dels carreus al llarg de tot el paràmetre dels baixos i entresòl, i també dels frontons del coronament de l'immoble.

Al vestíbul de l'edifici es pot apreciar l'escala monumental que donava accés al pis principal. Als anys seixanta s'hi va obrir l'Hotel Lauria, per la qual cosa se'n va transformar dràsticament l'interior. Entre moltes altres actuacions, podem esmentar la divisió del pis principal en dues plantes i a la façana posterior -avui desapareguda- es va adossar un edifici amb un llenguatge propi de l'època del desarrollismo. Malgrat les múltiples transformacions, conserva el volum originari dels edificis de la Rambla.

Bibliografia

  • La Rambla Nova de Tarragona: 150 anys d'història. Direcció i Coordinació M. Teresa Martorell. Tarragona - Museu d'Història de Tarragona, 2004 - CD-ROM.

Vegeu també

Autors i contribuents - Bhmt (Usuari)