Call jueu

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Voltes al call Jueu

El Call és el barri on residia la població jueva de la ciutat de Tarragona. Es troba al costat del Castell del Rei (avui Plaça del Rei) ja que els jueus estaven, durant l'època de la corona catalanoaragonesa, sota la protecció reial.

El Call era un barri separat del cristià que tenia accés per diverses portes situades als quatre punts cardinals. Aquestes portes es coneixen per la documentació del moment. Un d'aquests accessos donava fora muralles mitjançant una antiga portella romana, coneguda en aquest moment com a portella dels Jueus. Des d'aquest punt era possible arribar al cementiri jueu, situat al camí dels Fortins.

El Call de Tarragona fou el més important del Camp i depenia del de Barcelona. Es coneix pels documents de l'època la presència d'uns banys, d'una sinagoga i d’un forn.

Els principals carrers eren el de la Portella (hi havia una de les portes d'accés), de'n Granada i Talavera, les places dels Àngels i de'n Rovellat. Es poden veure els arcs ogivals d'una de les cases més típiques, ca la Garsa que, a més, conserva restes arqueològiques d'època visigoda.

Actualment es conserva de l'època l’entramat de carrers així com diversos arcs apuntats datats al segle XIV.

Enllaços externs

Autors i contribuents - Comunicació (AjTGN) (Coordinador), Telecentres (Expert), Telecentres2 (Usuari)