Ajuda:Faq

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Què és la TarracoWiki?

Què és una Wiki?

Un o una wiki (del hawaià wikiwiki, ràpid) és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden, d'aquesta manera, crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida.

Quin àmbit té la TarracoWiki?

La TarracoWiki és una enciclopèdia d'àmbit local que ens permet disposar a l'abast d'un clic de tot el coneixement local actualitzat de Tarragona. Les wikis locals persegueixen l'objectiu de donar accés lliure al coneixement local, volen omplir Internet amb continguts multimèdia d'una ciutat, com Tarragona, per mitjà del model col·laboratiu, on qualsevol persona (ja sigui de la ciutat o no) pugui escriure i corregir un text gràcies a la filosofia col·laborativa de la tecnologia wiki. El vincle afectiu, la proximitat dels ciutadans a aquest fenomen i el sentiment d'aportar alguna cosa a la teva comunitat estan convertint aquestes iniciatives en tot un èxit.

Quina utilitat té la TarracoWiki?

La TarracoWiki es pot veure com un punt de trobada per a la ciutat. És una iniciativa ciutadana que permet abocar a la xarxa tota la informació que els tarragonins coneixen de la seva terra, de la seva història, de les seves tradicions, així com tota aquella informació sobre les seves empreses, sobre el seu desenvolupament territorial i industrial, i sobre la tasca de recerca i investigació que la ciutat està realitzant en qualsevol camp de coneixement. La TarracoWiki està pensada per a que qualsevol persona, amb nocions elementals d'informàtica (es pot formar als telecentres), pugui publicar fàcilment els seus coneixements a la xarxa. Així, es va creant un volum d'informació rellevant sobre la ciutat, actualitzada en qualsevol moment i disponible des de qualsevol racó del món. La TarracoWiki ajuda a fomentar la participació ciutadana i la creació d'un esperit de col·laboració que permeti atresorar els coneixements de molts ciutadans anònims, compartint-los i estenent-los entre la població, al mateix temps que es construeixen els continguts multimèdia de Tarragona a la xarxa i ajudi a projectar la seva identitat i la seva presència al món.

Vull començar a col·laborar amb la TarracoWiki

He de registrar-me per col·laborar amb la TarracoWiki?

Sí, hem de registrar-nos i convertir-nos en usuaris de la TarracoWiki.
Per poder participar, hem de registrar-nos creant un compte en el que seleccionarem un nom d'usuari. El nom d'usuari ens identifica dins de la TarracoWiki, de manera que totes les modificacions que realitzem, ja siguin edicions, correccions o categoritzacions, quedaràn automàticament registrades sota el nostre nom. Això permet a d'altres usuaris o lectors que ens reconeguin com autors i contribuents dels mateixos.
Per altra banda, no és necessari registrar-se per fer qualsevol consulta a la TarracoWiki.

Com puc col·laborar amb la TarracoWiki?

Existeixen dos maneres diferents de contribuir a la TarracoWiki:

 • Crear articles nous
 • Millorar o editar articles existents

Quins articles puc crear per col·laborar amb la TarracoWiki?

Els articles que podem crear són aquells d'àmbit local, referents a la ciutat de Tarragona, ja que les intencions del projecte responen a l'objectiu d'arribar a aconseguir que Tarragona doni el salt definitiu a Internet. Es vol desenvolupar una enciclopèdia multimèdia (TarracoWiki) de temàtica exclusivament local, que possibilitarà el coneixement i posicionament de la ciutat al món, sense perdre el tren de les noves tecnologies i contribuint a la implicació de diversos col·lectius ciutadans en la seva creació i difusió.

Vull crear un article, quin nom trio?

Per anomenar la nostra pàgina o article, es recomana llegir els nostres criteris.

Com puc crear un article?

Un cop fetes les comprovacions, podem dirigir-nos a com crear un article i sobre el menú EINES, clicar a l'opció Crear Article.

Com puc editar a la TarracoWiki?

Quin estil he de fer servir en els meus articles de la TarracoWiki?

Sense pretendre ser un manual d'estil usual, ja que aquesta enciclopèdia és col.laborativa, aquí tenim algunes pautes que poden millorar la qualitat de la TarracoWiki a l'hora d'escriure els continguts.

És important consultar també com podem aconseguir que el nostre article sigui considerat article de qualitat, a més d'intentar complir amb les normes bàsiques relacionades.

Com puc editar el format del text del meu article?

Quan editem una pàgina, el text que escrivim és pla, el programa no admet diferents tipus de lletres: negretes, cursives, subratllat, vinyetes, etc...
Aquest format serà introduït en l'article mitjançant una serie de codis. Els codis, a més a més, permeten estructurar el text en seccions, vinyetes, llistes numerades, etc...
Per corregir o ampliar la informació d'un article, seleccionarem edita en les pestanyes que apareixen sobre el títol de l'article. En aquesta pàgina tenim 'edita' junt a d'altres pestanyes com Discussió, Historial,etc. Seleccionant en edita, s'obrirà el text escrit de l'article on podrem fer les modificacions.
Per ampliar la informació podem llegir Com editar un article.

Puc fer proves d'edició de format de text?

La TarracoWiki disposa d'una zona de proves. Aquesta pàgina serveix perquè realitzem totes les proves d'edició que desitgem. Atès que es tracta d'una zona de proves, les edicions o comentaris posats aquí no seran permanents.

 • Per dirigir-nos a la zona de proves fem clic aquí.

Per a què serveixen les categories?

Les categories proporcionen un element per indexar cada article o contingut de forma que aquests s'agrupin i puguin estar organitzats segons la seva temàtica. Junt amb els enllaços i les plantilles estructuren un projecte.

La categoria és obligatòria i convé repassar l'arbre de categories de la TarracoWiki (al qual es pot accedir des del menú d'eines de l'esquerra) per seleccionar la categoria més adequada.

Com categoritzo el meu article de la TarracoWiki?

Per categoritzar un article, consultem Com afegir una pàgina dins d'una categoria.

Quines categories té la TarracoWiki?

Podem consultar les categories de la TarracoWiki a: arbre de categories de la TarracoWiki

Puc pujar qualsevol tipus d'arxiu?

Per pujar un arxiu o una imatge a la TarracoWiki, el primer pas és comprovar que la llicència es compatible amb TarracoWiki, és a dir, que tenim tots els permisos necessaris per a pujar-la al nostre servidor (totes les imatges que hàgim fet es poden incloure). Podem consultar l'apartat de drets d'autor per conèixer la nostra normativa.
Els tipus de fitxers permesos són: png, gif, jpg, jpeg, ogg, doc, xls, ppt, mp3, sxc, pdf, nse, svg.
Aquí tenim les instruccions per a pujar arxius/imatges.

On puc trobar més ajuda sobre l'edició a la TarracoWiki?

Què és un article supervisat?

La TarracoWiki pretén, donant cabuda a tots els continguts que la ciutadania vulgui aportar (seguint les recomanacions d'ús), contribuir a que la informació que hi puguem trobar sigui fiable i revisada. Per això, els experts tenen la possibilitat de supervisar continguts i marcar com a revisats o proposar canvis en cas d'informació incompleta.

Com puc crear un article de qualitat?

Per crear un article de qualitat podem consultar les recomanacions per fer articles de qualitat.

Com puc demanar la supervisió d'un article?

Si desitgem que el nostre article sigui revisat, podem afegir a l'inici de l'article (recomanable) la plantilla {{Demanar supervisió}} o podem contactar amb algun administrador directament. L'espera dependrà, com sempre, de la quantitat de feina que generem entre tots.

Qui supervisa els articles?

Aquí disposem d'un llistat dels experts de la TarracoWiki.

Com es distingeixen els articles supervisats?

Tots els articles que hagin estat revisats, a més d'estar categoritzats automàticament en Categoria:TarracoWiki:Articles supervisats (també accessible des del menú de navegació de l'esquerra), estaran marcats a l'inici amb aquest missatge:

En el moment que es faci alguna modificació, automàticament passarà a l'estat normal de qualsevol article, pendent, si escau, de ser revisat en el futur.

Puc ser expert d'articles?

Si volem fer-nos experts podem consultar com fer-ho aquí.

Quines eines m'ofereix la TarracoWiki?

Què és la pàgina Historial?

Tota pàgina editable de la TarracoWiki té associat un historial de la pàgina que consta de les versions anteriors del wikitext, així com d'un registre de la data i hora (en UTC) de cada edició, el nom d'usuari o adreça IP que la va fer i el resum de l'edició. S'hi pot accedir per la pestanya «historial» de la part superior de la pàgina.

Què és la pàgina Discussió?

Una pàgina de discussió és una pàgina especial de la TarracoWiki que es fa servir per parlar de la pàgina associada. Per veure la pàgina de discussió d'un article qualsevol, fem clic a l'enllaç corresponent, normalment a la part de dalt de la pantalla (això pot canviar segons les vostres preferències). Un cop a la pàgina de discussió, podem tornar a l'article fent servir l'enllaç corresponent.

Què és una plantilla?

Una plantilla és un tipus especial de pàgina de la TarracoWiki. Totes les plantilles comencen amb el terme "Plantilla:" i es categoritzen en la Categoria:TarracoWiki:Plantilles o alguna de les seves subcategories.

Són plantilles totes les marques d'esborranys, avisos per a millorar articles, marques per a pàgines d'usuari, fitxes i altres elements. En general és preferible no editar les pàgines de plantilles si es desconeix el seu llenguatge, ja que afectarà a la presentació de la mateixa a tots els articles que hi sigui present.

Com puc fer servir una plantilla?

Per utilitzar una plantilla, excepte en les més complexes hem de posar el seu nom entre dobles claus.

Exemple d'inserció d'una plantilla

Per a fer aparèixer la plantilla:Avís general simplement escrivim:

{{Avís general|text=Text a mostrar}}

Això insereix a l'article el següent missatge:

Quines plantilles m'ofereix la TarracoWiki?

Aquí podem consultar totes les plantilles disponibles.

Què són les pàgines especials?

Les pàgines especials són pàgines de consulta de les diferents eines que ofereix la TarracoWiki.
Les diferents eines que oferim són les següents:

 • Informes de manteniment
 • Llista de pàgines
 • Inici de sessió / Registre
 • Usuaris i drets
 • Canvis recents i registres
 • Informes multimèdia i càrregues
 • Eines i dades del wiki
 • Pàgines especials de redirecció
 • Pàgines d'alt ús
 • Pàgines d'eines
 • Altres pàgines especials

Podem accedir a les pàgines especials aquí.

Referent a l'usuari

Què és la pàgina d'usuari?

La TarracoWiki no és un servei de planes personals. L'objectiu de les pàgines d'usuari és facilitar la comunicació entre els participants en el projecte. La nostra pàgina d'usuari i les pàgines relacionades, són:

Com puc ficar-me en contacte amb altres usuaris?

Aquí disposem d'un llistat de tots els usuaris de la TarracoWiki. Mitjançant aquest enllaç podrem ficar-nos en contacte amb la resta d'usuaris de la TarracoWiki.

Tinc altres preguntes, on puc fer-les?

On puc fer preguntes de temàtica general?

Sempre que tinguem preguntes de temàtica general podem dirigir-nos a La Plaça.

On puc comentar o fer preguntes referents a un article?

Quan tinguem preguntes o comentaris referents a un article publicat a la TarracoWiki, podem dirigir-nos a la pàgina de discussió.
Una pàgina de discussió és una pàgina especial de la TarracoWiki que es fa servir per parlar de la pàgina associada. Per veure la pàgina de discussió d'un article qualsevol, fem clic a l'enllaç corresponent, normalment a la part de dalt de la pantalla (això pot canviar segons les nostres preferències). Un cop a la pàgina de discussió, podem tornar a l'article fent servir l'enllaç corresponent.

Com puc contactar amb els experts?

Actualment, podem trobar en el llistat següent a tots els Experts de la TarracoWiki. Podem contactar directament si volem amb algun d'ells seguint l'enllaç que us duu a la seva pàgina d'usuari: