Ajuda:Com pujar arxius

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Quin tipus d'arxius podem pujar?

Per pujar un arxiu multimèdia o una imatge en la TarracoWiki, el primer pas és comprovar que la llicència és compatible amb la TarracoWiki, és a dir, que tenim tots els permisos necessaris per pujar-la en el nostre servidor (s'hi poden incloure totes les imatges que hagis fet tu). Podem consultar l'apartat de més avall per conèixer la nostra normativa.

Si és així, a continuació tenim les instruccions per pujar arxius o imatges. La llista d'arxius permesos es la següent:

 • Tipus «imatges»:
JPG/JPEG, GIF, PNG, SVG.
 • Tipus «àudio i vídeo»:
OGG.
 • Tipus «document»:
PDF.

Si volem visualitzar vídeos o àudio externs (MP3, YouTube, etc.) penjats en una pàgina web, fem servir les eines per incloure enllaços multimèdia externs.

Camps a emplenar

Per dur a terme la pujada de l'arxiu al servidor i poder utilitzar-lo, hem de seguir aquests passos al menú d'eines corresponent (Pujar arxius).

En cadascuna de les imatges, hem d'afegir informació de cadascun dels arxius/imatges que incloguem. L'objectiu és poder demostrar la seva procedència:

 • Nom del fitxer font: és el nom de l'arxiu. Seleccionem 'examinar' per a buscar-lo al nostre ordinador.
 • Nom del fitxer destinació, és el nom amb el que apareixerà a la TarracoWiki. El més recomanable és mantenir el mateix nom.
 • Descripció: introdueix les dades relatives a la imatge.
 • Resum. Al igual que en la resta dels articles, aquest text també ha de portar enllaços interns sempre que sigui necessari.
 • Llicència. Si és obra nostra, la llicència genèrica que utilitzem a la TarracoWiki és CC-BY-SA. No utilitzem una imatge si no sabem quina és la llicència que té, ja que probablement estaríem cometent una infracció d'ús incorrecte.

Descripció dels arxius

Específicament, la següent informació ha de donar-se sempre a la pàgina de descripció, omplint la plantilla de Descripció que hi apareix per defecte:

 • Descripció del contingut de la imatge o el fitxer. Descripció de la nostra imatge: on, què, qui? Això és important perquè tothom sàpiga la procedència i com s'ha d'interpretar.
 • Autor/creador de la imatge o el fitxer. Per al contingut que es considera en el domini públic perquè els seus drets d'autor han expirat, la data de la mort de l'autor pot ser aclaridora (veure la secció sobre domini públic a sota).
 • Origen del contingut, preferiblement un enllaç web o una cita. Òbviament, això no s'aplica si el contingut es publica per primera vegada i la persona que el carrega n'és el seu autor.

Encara que de menor importància, també ha de proveir-se si està disponible:

 • Data i Altres. Per a contingut que es considera en el domini públic perquè els seus drets d'autor han expirat, la data de creació pot ser important (veure la secció sobre domini públic més abaix).

Drets d'autor per a les imatges

Nota: Podem trobar la política oficial sobre TarracoWiki:Drets d'autor aquí.

Quan hi carreguem un fitxer d'imatge, ens hem d'assegurar que la imatge és nostra, que es troba dins del Domini públic o bé que l'autor hagi acceptat llicenciar la imatge sota els termes d'alguna de les Llicències acceptades en aquest projecte. L'estat dels drets d'autor de cada imatge ha de ser anotat a la pàgina de descripció de la imatge corresponent, i cal posar informació sobre l'origen de la imatge. Si creem una imatge, no escriurem imatge creada per mi mateix, sinó que escriurem, per exemple imatge creada per En Tal Joan el 1 de Gener, 2000 (per descomptat que reemplaçarem En Tal Joan pel nostre nom).

El fet que aquesta wiki estigui allotjada a Catalunya comporta que els drets d'autor es troben sota la jurisdicció legal de Catalunya i Espanya.

En qualsevol cas, si sospitem sobre una possible violació dels drets d'autor (per exemple, si no hi ha informació sobre l'estat dels drets d'autor a la pàgina de descripció de l'arxiu), aleshores hauríem de valorar la possibilitat de marcar-lo per ser esborrat (vegeu Esborrat d'articles).

Pàgines relacionades